Влада не зацікавлена у високій явці на виборах до парламенту, оскільки це знижує ефективність використання адмінресурсу та підкупу виборців.

У цьому переконаний політолог, керівник Аналітичної групи «Левіафан» Василь Мокан.

«На цьогорічних виборах до ВР очікується доволі висока явка виборців. Готовність українців піти проголосувати соціологи констатують десь на рівні 65-70%. Цьому сприяє як мажоритарна складова виборів, так і ряд мобілізаційних заходів, які впроваджують опозиційні політичні сили. В той же час владі невигідно стимулювати явку на виборах, оскільки у такому разі нівелюється значення підкупленого голосу і втрачається сенс здійснювати фальсифікації на дільницях», — вважає він.

За словами експерта, існує принаймні два чинники, що можуть демотивувати виборців прийти на дільниці. «По-перше, абсолютна більшість українців не вірять у чесність та прозорість парламентських виборів, що лише зміцнює віру в неважливість їхнього голосу. По-друге, якщо до цього додати наявність веб-камер на дільницях, багато хто може просто проігнорувати вибори. Особливо актуальною ця проблема є для сільської місцевості», — зауважив Василь Мокан.

Політолог наголосив, що напередодні ЦВК не випадково ухвалила рішення вивісити на кожній виборчій дільниці оголошення про ведення відеоспостереження. На його думку, це одна зі складових виборчої технології, яка має на меті психологічно впливати на виборця. «На відміну від багатьох своїх колег, я не бачу позитиву від таких табличок на вході у виборчі дільниці. Виборцю вчергове нагадують, що за ним будуть стежити. Це створить ґрунт для можливих маніпуляцій. Повірте, якби влада не бачила в цьому вигоди, нинішній склад ЦВК ніколи б не ухвалив таке рішення», — переконаний він.