Нещодавно з повідомлень засобів масової інформації я дізнався про неподобства, які коїть у Міжнародному дитячому центрі «Артек» його нинішнє керівництво. Оприлюднення сенсаційної і, водночас, ганебної інформації стало можливим завдяки демаршу частини співробітників найвідомішого в світі дитячого табору. Вони звинуватили нинішнього генерального директора центру Олену Піддубну у численних зловживаннях і вимагають її звільнення.
Не буду зупинятися і давати оцінку висунутим претензіям. Зауважу лише, що, на жаль, кожна з них є надзвичайно серйозною і потребує ретельної перевірки не лише з боку відповідних органів державного контролю, але й з боку органів правоохоронних.

Утім надзвичайне занепокоєння у мене викликала заява гендиректора, яку вона, відповідаючи на звинувачення підлеглих, зробила в одному з інтерв’ю. За її словами в ДПУ «МДЦ «Артек» нині немає правоустановчих документів на землеволодіння, тож його точна площа невідома.

Це може означати лише одне: підозри, що нинішня адміністрація «Артека» готує відчуження частини його території, мають під собою серйозні підстави. Адже за відсутності актів на землю довести, що певні її ділянки належать саме Дитячому центру, він нездатен. Понад те, будь яке будівництво без актів на володіння і розпорядження землею на цій території (а, зауважу, впродовж останніх двох років такі роботи в «Артеку» активно проводяться) є незаконним, і згодом може постати питання про їх відчуження. Тому можна зробити висновок, що підготовка до «розпилу» золотих артеківських гектарів разом з усім, що на них знаходиться, рухається повним ходом.

Відтак я змушений офіційно заявити, що на підставі Постанови Господарського суду АРК по справі №2-5/9915-2007А від 20.11.2007 року Державне підприємство України «МДЦ «Артек» відновило технічну документацію та акти на право постійного користування займаною земельною ділянкою. Відтак завірені у законний спосіб копії Державних актів на право постійного користування земельною ділянкою на час мого звільнення з МДЦ «Артек» знаходилися в адміністрації Центру. Це такі акти: Серія ЯЯ №001079 на земельну ділянку площею 0,1844га, Серія ЯЯ№001084 на земельну ділянку площею 8,0861га.., Серія ЯЯ №001082 на земельну ділянку площею 196,9878га.., Серія ЯЯ №001078 на земельну ділянку площею 0,5281га.. та Серія ЯЯ №001077 на земельну ділянку площею 2,2310га.

Повідомляю також, що по одному комплекту вказаних документів було передано до Гурзуфської селищної ради, до Управління земельних ресурсів АР Крим та до Державного управління справами.
Окрім того, загальна площа землеволодінь ДПУ «МДЦ «Артек» чітко вказана і в п.2 ст.2 чинного Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія». Це «земельні ділянки розміром 213,8423 гектара, в тому числі 5,8249 гектара пляжної зони». Більше того, згідно з цією таки статтею, його території належать до «земель державної власності і не підлягають відчуженню».
Тому вважаю, що ці документи або знищені, або приховуються. Ким і для чого – питання до Генеральної прокуратури України. А поки що є всі підстави стверджувати, що артеківську землю активно готують до «дерибану».

Автор — генеральний директор МДЦ «Артек» у 2006 – 2010 роках