З 24 по 30 липня у столиці України відбудуться офіційні заходи з приводу 1025-річчя хрещення Київської Русі. До цієї події було розроблено офіційну емблему та ювілейні медалі. Їх автором став Сергій Бєляєв, заслужений діяч мистецтв, керівник управління геральдики та церемоніалу Адміністрації Президента України.

На емблемі розташовано кольорове зображення князя Володимира на тлі архітектурного пейзажу Києва Х-ХІІ сторіч. Образ хрестителя Київської Русі з хрестом в руці надано за мотивом пам’ятника князю на Володимирській гірці. Композицію обрамлено написами у давньоруському стилі: «1025-річчя хрещення Київської Русі. 988-2013».

 

На монетному дворі Національного банка України виготовлено ювілейну медаль з нагоди святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі. За словами автора, за технологічною складністю та якістю виконання вона стоїть на одному рівні з інавгураційною медаллю 2010 року та медаллю до 75-річчя митрополита Володимира.

 

Розповідає автор:

За останні два сторіччя накарбовано багато монет та медалей, присвячених темі хрещення Русі. Тому, відображаючи цю реальну історичну подію, хотілося оригінально показати її символічне духовне значення. Медаль насичена образами, пов’язаними з становленням та розповсюдженням християнства на Русі, але зображення аверсу є більш символічним, а реверс надано у реалістичному стилі.

Ескізи аверсу та реверсу медалі перетворили на рельєфи талановиті скульптори Роман Чайковський та Володимир Атаманчук. Команда фахівців монетного двору під керівництвом директора Володимира Решинського – досвідченого виробничника, якісно відкарбувала тираж цієї медалі. Для більшої виразності рельєфних зображень було використано різні види текстур обробки металу. За спеціальною технологією чистим золотом вкрито медальйон з погруддям Ісуса Христа. Це дозволило зробити акценти в композиції, надало медалі, так би мовити, живописності.

На аверсі зображено собор Святої Софії – символ культурної ідентичності нашого народу, найстаріший храм, що зберігся з тих далеких часів. Собор єднає в собі світські та релігійні традиції, в ньому приймали зарубіжних послів, укладали мирні договори. Хвилясті промені навколо головної бані Софії Київської умовно символізують розповсюдження християнської віри. Храм показано і зовні і зсередини одночасно – над його банями зображено благословляючого Христа Вседержителя в оточенні янголів за мотивом мозаїки головного куполу собору. Справа та зліва по колу давньоруським шрифтом виконано напис: “ПРАВОСЛАВ’Я З КИЄВА ПО ВСІЙ РУСІ”.

 

На реверсі надано зображення пам’ятника хрестителю Русі – Володимиру Великому роботи П. Клодта та В. Демут-Малиновського, якій асоціюється у киян з затишним парком, панорамою Дніпра та лівобережжя. Я змалював цей відомий монумент на фоні архітектурного пейзажу стародавнього Києва часів князювання Володимира. Показано авторську реконструкцію Десятинної церкви, частину давньоруських дерев’яних укріплень, дзеркальну поверхню Дніпра. Постамент пам’ятника обрамлено  стрічкою з написом: “1025-РІЧЧЯ”, зверху композицію по колу оточує напис: “ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСИ”.

 

 

Популярные статьи сейчас

Сразу на 25 гривен: в Украине резко изменились цены на яйца и подсолнечное масло

Выплаты не придут: ПФУ ответил, что делать пенсионерам, которые не прошли идентификацию

В Украине снова начнут отключать свет в ближайшие месяцы, — глава "Укрэнерго"

Шольц отказался разговаривать с Путиным до вывода российских войск из Украины

Показать еще