«Хвиля» оприлюднує декларацію Олексія Костусєва, яку надав їй громадська органзація «Демократичний Альянс».

Останніми днями засоби масової інформації вибухнули повідомленнями про те, що Одеській міській голова Олексій Костусєв отримав в 2010 році більше мільйону гривень матеріальної допомоги.

Декларацію мера надіслала Одеська міська рада у відповідь на запит на інформацію, зроблений головою Одеського обласного осередку громадської організації «Демократичний Альянс», в рамках програми партнерства «Новий Громадянин» по розсекречуванню декларацій українських посадовців.
Нагадаємо, що з 9 травня 2011 року вступив в силу Закон України «Про доступ до публічної інформації», відповідно до якого, будь-яка інформація, яка задокументована будь яким чином і на будь-яких носіях, і знаходиться на збереженні у влади, є публічною.
Проте у відділі звернень громадян ОМР з розумінням Закону є системні проблеми. «Ми вже двічі стикалися з тим, що начальник управління звернень громадян докладає усіх зусиль для того, щоб приховувати інформацію міської ради. І обирає для цього самий брутальний спосіб: запити на інформацію просто відмовляються реєструвати під різними, абсолютно безглуздими приводами.
Наприклад, коли ми просили надати декларацію мера, причиною для відмови стали логотипи ДемАльянсу та Нового громадянина, які знаходилися на запиті. Коли ж ми погодилися їх відрізати, то запит все одно не зареєстрували, посилаючись на відсутність в мене довіреності. Коли аргументи для відмов були вичерпані, співробітники відділу навіть дзвонили в юридичний відділ міськради, щоб обґрунтувати відмову в реєстрації запиту .
Після довгого скандалу, і ліквідування всіх зачіпок для відмови, запит все ж таки був зареєстрований. Через три дні ми отримали декларацією, зміст якої нас дуже здивував» — каже Олексій Чорний, голова Одеського обласного осередку громадської організації «Демократичний Альянс» і регіональний представник партнерства «Новий Громадянин».