Відповідний проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо торгівлі лікарськими засобами у сільській місцевості» зареєстровано у Верховній Раді.

Проектом пропонується доповнити пункт 267.1.2. Податкового кодексу України новим положенням, за яким у випадку відсутності аптек або їх підрозділів у сільській місцевості звільняються від сплати збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні, амбулаторії, амбулаторії загальної практики — сімейної медицини.

У пояснювальній записці до проекту закону є посилання на наказ Міністерства охорони здоров’я від 31.10.2011 №423 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами». Відповідно до відомчого документу, «У сільській місцевості у разі відсутності аптеки або структурного підрозділу аптеки роздрібна торгівля лікарськими засобами за переліком, встановленим наказом МОЗ України, здійснюється у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських, дільничних лікарень, амбулаторіях, амбулаторіях загальної практики — сімейної медицини працівниками цих закладів, які мають медичну освіту, на підставі договорів, укладених із ліцензіатом, що має ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами».

Оскільки, відповідно до чинного податкового законодавства, аптеки, що перебувають у державній та комунальній власності не є платниками збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг, проектом закону пропонується доповнити відповідний пункт (267.1.2) Податкового кодексу новим положенням, за яким у випадку відсутності аптек або їх підрозділів у сільській місцевості звільняються від сплати збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг також фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні, амбулаторії, амбулаторії загальної практики — сімейної медицини.

При цьому лідер фракції «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков вважає за необхідне зазначити, що  роздрібну торгівлю лікарськими засобами згадані об’єкти медичної інфраструктури будуть здійснювати за окремим переліком, що встановлюється МОЗ України.

Лідер фракції «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков переконаний, що прийняття цього законопроекту вирішить проблему забезпечення лікарськими засобами громадян України, які проживають у сільській місцевості та зніме соціальну напругу у зазначеній сфері. «З об’єктивних причин у більшості сіл утримання аптек, незалежно від форми власності, не може бути рентабельним. Але здоров’я людей, особливо похилого віку, неможна ставити у залежність від економічних факторів. Відсутність доступу до ліків на селі  — одна з найбільших перешкод для ефективного надання медичної допомоги, захисту здоров’я  наших громадян. Переконаний, що з прийняттям законопроекту ця ситуація буде вирішена», — заявив лідер фракції «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков.