«Коммерсант» посилається на свого співрозмовника з членів української делегації на переговорах міністрів закордонних справ України і Росії, що відбулися у Новгороді, який стверджує, що Київ хоче вимагати податків за низку об’єктів бази, які використовуються не за прямим призначенням. І що у разі, як Росія на це не погодиться, Київ домагатиметься повернути ці об’єкти Севастополю.

Міністерства закордонних справ та оборони поки що не коментують ці повідомлення.

Тим часом в Центрі військово-політичних досліджень стверджують, що може йтися лише про політичну відповідь України на Клацнути торгівельні претензії з боку Москви.

Керівник центру, головний редактор інтернет-видання «Флот 2017» Дмитро Тимчук сказав ВВС Україна, що ці заяви не мають правового обгрунтування.

«Немає договору між Україною і Росією про оренду. А щоб укласти такий договір, потрібно провести інвентаризацію об’єктів Чорноморського флоту. Свого часу Україна пішла іншим шляхом. Всі об’єкти були розділені. І тому нині що Росія займає, те і займатиме далі», — твердить військовий аналітик.

До того ж, каже він, наземна інфраструктура Чорноморського флоту весь час скорочується. За його твердженнями, вивільняються землі, які здаються у суборенду комерсантам. Такою ж самою є ситуація і з причалами у Севастополі.

Україна провела інвентаризацію в об’єктів в кінців 90-х років. Москва не погодилася з їх результатами, нагадують експерти.

Протягом останніх кількох років точаться дискусії про необхідність проведення нової інвентаризації, однак згоду на це Росія поки що не дала.

У той же час, екс-міністр оборони Клацнути Анатолій Гриценко заявляв в інтерв’ю ВВС Україна, що за президентства Віктора Януковича така інвентаризація не буде проведена.

Дмитро Тимчук каже, що коли брати орендну ставку на землю в Криму, зокрема, Севастополі, то Росія мала б сплачувати Україні близько двох з половиною мільярдів доларів щороку. А Росія, нагадує експерт, платить 97 мільйонів, причому не грішми, а списуючи їх за газові борги.

Поки немає договору про оренду і поки існують харківські угоди, ніякого збільшення плати за оренду не буде, твердить військовий аналітик.