Складна фінансова ситуація на зовнішніх ринках, великі об’єми виплат по зовнішніх боргах, експортозалежність та зменшення інвестицій при непрофесійних діях уряду можуть поставити Україну на межу дефолту.

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив політик, екс-віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний.

«Тема експортозалежності української економіки буде давати свої рецидиви, в тому числі на курс гривні. В нинішній ситуації для України важливо кардинально змінити модель економіки і перейти на формування внутрішнього ринку, а також працювати над залученням інвестицій. Зараз ми бачимо битву між цими двома речами. З одного боку, намагаються стабілізувати ситуацію з бюджетом, мінімізувати дефіцит бюджету для того, щоб простимулювати інвестиції. З іншого, кон’юнктура зовнішнього ринку і тема зовнішніх зобов’язань весь час будуть тиснути на курс», — сказав він.

В такій ситуації Безсмертний рекомендує вести діалог із фінансовими донорами, з інвесторами та банками, тому що «економіка без крові – коштів – не буде працювати». «Зараз діалог з донорами, зокрема з МВФ, іде, але з інвесторами – не ведеться. В цьому році прослідковуються найменші об’єми інвестицій — 7-8%, а для української економіки потрібно не менше 20%. Ця проблема існує і впирається у фаховість дій українського уряду, бо ще три місяці тому попереджали, що такий обвал буде на зовнішніх ринках», — вважає політик.

При цьому Безсмертний нагадав, що традиційно співпраця з МВФ припиняється за рік до виборів в країні. Черговий транш Україна мала отримати ще навесні, але його відтерміновано. Як і макрофінансову допомогу від ЄС. Тому нинішня місія більше буде стосуватися окреслення рамок подальшої співпраці, ніж поточної ситуації.

«На сьогоднішній день постало питання, як Україна буде покривати зовнішні фінансові зобов’язання в ході наступного політично активного року, коли співпраця з МВФ обнулиться. На весні 2019 року закінчиться дія меморандуму, а хто його буде далі формувати, якщо пройдуть президентські вибори, далі парламентські? А зобов’язання у 7 млрд.дол. залишаються. Тому Україна отримає нинішні транші лише для того, щоб повернути зовнішні зобов’язання поточного року і мати можливість продовжити діалог на наступний рік», — зазначив він.

За його словами, ситуація ускладнюється ще й тим, що в умовах двох виборчих кампаній представники влади, які балотуватимуться, будуть робити соціальні фінансові вливання.

«Наступний рік є кісткою в горлі для всіх учасників цього процесу. Він буде залежати від того, як буде сформовано бюджет. На сьогодні внутрішніх ресурсів, щоб покрити зовнішні зобов’язання, не так багато. Тому треба буде скоротити інвестиційні проекти, соціальні програми і т.д. І тут, даруйте, але ми знаходимося на межі між технічним дефолтом та дефолтом», — сказав він.

Безсмертний переконаний, що зараз стоїть завдання утримати економіку в умовах дозволеного інфляційного стрибка і не припиняти співпрацю з МВФ, який «є свого роду ліхтариком: вмикає зелене світло і інвестори ще трохи щось роблять». «Хоча я не виключаю, що при нинішній ситуації ми можемо почути слова про зупинку співпраці з Міжнародним валютним фондом», — додав він.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, страницу «Хвилі» в Facebook.