Всеукраїнська партія “НОВА СИЛА” вважає за доцільне наголосити на необхідності появи нових пріоритетів в українсько-американських стосунках, які виведуть існуюче співробітництво на якісно новий рівень, і будуть позитивно сприйняті громадськістю України та США. А саме:

1. В зв’язку з кризою режиму нерозповсюдження ядерної зброї Україна має отримати додаткові гарантії своєї безпеки і свого суверенітету від країн, які володіють ядерною зброєю, в першу чергу, від Сполучених Штатів Америки.

2. Україна та США мають ініціювати багатосторонній діалог в сфері ядерно-паливного циклу, посилення заходів щодо фізичної ядерної безпеки, протидії тероризму та посиленню контролю над експортом технологій.

3. Одним з пріоритетів України є диверсифікація поставок енергоносіїв, і роль Сполучених Штатів Америки в цьому процесі може бути вирішальною. Надзвичайно перспективною для України могла би стати участь в будівництві газогону “НАБУККО” в його європейській частині, а також участь у добудові його іранської частини, звичайно ж, у разі, якщо всі спірні питання щодо іранської ядерної програми будуть вирішені.

4. Україна зацікавлена в створенні нових потужних транспортних коридорів та розвитку Чорноморського регіону. Новим форматом співробітництва між Україною та США могли б стати інфраструктурні проекти в дельті Дунаю, на шельфі острова Зміїний та Керченської протоки.

5. Особливої уваги потребує вирішення придністровського питання. Всеукраїнська партія “НОВА СИЛА” бачить розв‘язання проблеми у приєднанні Придністровської республіки до України на широких правах автономії. Сполучені Штати Америки могли б виступити гарантом збереження стабільності на кордоні України, та Євросоюзу.

“Всі ці питання мають пройти детальне опрацювання та вирішуватись як у двосторонньому форматі, так і при залученні Росії та країн Євросоюзу. Ми переконані, що для кожної країни питання безпеки, стабільності та взаємовигідного співробітництва є ключовим в часи глобальної економічної кризи. Нова політика США та нові політики України зможуть продемонструвати позитивні зміни світовому співтовариству”,

Всеукраїнська партія “НОВА СИЛА” переконана, що довгострокові українсько–американські стосунки мають базуватись на прогнозованій політиці обох держав з урахуванням історичних та геополітичних особливостей регіону. Проте діяльність нинішньої української влади впродовж останніх років продемонструвала українській та світовій спільноті некомпетентність, як в управлінні державою, так і в побудові міждержавних стосунків.

Тому, на жаль, вихід на новий рівень співпраці між двома країнами сьогодні можливий лише за умови докорінної зміни правлячої еліти України та формуванні принципово нової системи управління державою. Насамперед йдеться про впровадження президентської форми правління, а також зміну політико-територіального устрою України, розвиток місцевого самоврядування. Процеси де глобалізації роблять нові виклики, сприяють формуванню національних держав, інноваційних форм управління та міжнародного співробітництва. Нові форми самоуправління, що базуватимуться на принципах субсидіарності та партисипативності, дозволять забезпечити рівновагу як у стосунках між місцевою та центральною владою, так і в стосунках між державою та, можливо, національними автономіями, які входитимуть до її складу.

Пресс-центр Всеукраїнської партії “НОВА СИЛА”

Популярные статьи сейчас

В Госдепе назвали возможную стратегию победы Украины

Украинцам приостановили выдачу паспортов за границей, а консульства ограничили услуги мужчинам: причины

Германия может ограничить прием украинских беженцев: в чем причина

ПриватБанк заблокировал счет за продажу на OLX: как вернуть доступ

Показать еще

nova_syla@ukr.net

— наголосив лідер всеукраїнської партії “НОВА СИЛА” ЮРІЙ ЗБІТНЄВ.