Про це сьогодні на прес-конференції заявив член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Анатолій Матвієнко на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

“Якщо придивитися на продукти споживання, то в Україні ефективність сільськогосподарського виробництва діє в межах 2,5%, але ж у нас вся економіка, в середньому — більше 11%”, — пояснив він.

Фахівець зауважив, що у нас знижується ефективність основних продуктів харчування. “Подивіться, м’ясо — неефективне, молоко — малоефективне, овочі, гречка — також неефективні, у нас лише один хліб і олія трохи ефективні. А держава накинулася на рентабельне і зараз створила державну монополію і буде торгувати лише зерном. І що виходить? Іншими видами продукції ми просто не займаємося”, — зазначив він, пояснивши, що купівельна спроможність населення є низькою з цієї причини.

“Президент заявляє, що у нас зростають ціни швидше на продукти харчування, ніж доходи. Так влада ж і має врегулювати ці доходи, це її головна функція. А ми завели бюджет на рівень інфляції. Таким чином зубожіння населення штовхає його на зміну продовольчого кошика, а це владі необхідно було спрогнозувати”, — підкреслив він.

А. Матвієнко наголосив на тому, що в Україні “діє стихія в аграрному секторі і логіки в цьому немає”.

11-02-2011 14-40