І це тільки частина нововведень, які містяться в проекті, інформує Український Бізнес Ресурс

Профільний комітет вже рекомендував парламенту прийняти Житловий кодекс у другому читанні. Відповідний законопроект буде розглянуто на наступному пленарному тижні.

Після того, як новий Житловий кодекс набуде чинності, мешканців будинків, що підлягають реконструкції або йдуть під знесення, зможуть виселяти в будь-який зручний для місцевої влади район незалежно від того, де розташовується реконструйований або той, що зноситься, будинок. Якщо ж власник відмовиться переїжджати, його квартира може бути примусово викуплена з мотивів суспільної необхідності.

Такі жорсткі норми вигідні забудовникам, які через небажання мешканців покидати свої квартири до цих пір не могли реалізувати свої плани з реконструкції центральних районів міст, забудованих хрущовками.

Раніше планувалося дозволяти реконструкцію, якщо на неї згодні 70-90% жителів. У проекті ж зазначено, що навіть якщо 90% мешканців проти, будинок все одно може піти під знесення. А тим, хто не згоден на умови компенсації, можуть запропонувати житло відповідно до Закону «Про примусове переселення при суспільній необхідності» — тобто, в межах міста. У той час як згодним на реконструкцію мають дати квартиру в тому ж мікрорайоні.

Як повідомлялося, проект Житлового кодексу передбачає можливість отримання державного житла тільки в оренду.

Новий Житловий кодекс Верховна Рада має намір прийняти до кінця 2010 року. На даний момент проект перебуває в очікуванні проходження другого читання. Він проходить доопрацювання в профільному комітеті, так як і Головне юридичне управління, і Головне науково-експертне управління виявили десятки невідповідностей положень кодексу Конституції, Цивільного кодексу та іншим чинним законам України.

Зокрема, викликає низку питань положення кодексу про переведення житлових приміщень у нежитлові. Особливо привертає увагу той факт, що при переводі житлового в нежитловий фонд мешканці не мають права претендувати на отримання компенсації або іншого житла взамін.

29-11-2010 22-10