Як відзначив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, зокрема подорожчання торкнеться овочів, цукру, хліба та м’яса, пише газета «Сегодня».

За його словами, в серпні зростання буде невеликим — 0,1-0,2%, через подорожчання газу.

«А ось з вересня потрібно чекати різкого прискорення зростання цін — до 2%», — підкреслив експерт. — «Його дасть зерно, а значить, подорожчають хліб і м’ясо, адже тварин і птахів годують зерном».

У свою чергу начальник аналітичної служби «АПК-Інформ» Радіон Рибчинський відзначив, що зараз ціни на зерно в світі швидко ростуть і, селяни не везуть зерно на елеватори, а притримують на токах, користуючись гарною погодою.

«Із зібраних 17 мільйонів тонн врожаю пшениці на елеваторах всього 5 млн. тонн, при цьому продовольча пшениця вже коштує 1600-1650 гривень за тонну, а зазвичай у цей час — не вище 1000 гривень», — відзначив фахівець.

За його словами , «це означає, що є всі економічні підстави говорити про подорожчання хліба».

Що ж стосується цукру, то тут експерти поки не прийшли до єдиної думки.

«Ми погіршили свій прогноз за обсягами цукру — з 1,9 до 1,7 млн. тонн, і якщо така посуха протримається ще два тижні, то може бути навіть 1,5 млн. тонн і менше», — говорить аналітик консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник.

А голова Асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук впевнений, що вдасться наварити не менше 1,9 млн. тонн цукру, незважаючи на посуху, і ціни впадуть нижче 8 гривень за кіло. «Буде не вище 7,80 гривень», — вважає він.

Відзначимо, що прем’єр-міністр Микола Азаров 7 серпня знову заявив, що хліб дорожчати не буде.

Ціна на батони і чорний хліб регулюється владою. Але, на думку директора інформаційної компанії «ПроАгро» Миколи Верницького, це викличе зростання на 20-25% цін на несоціальні сорти.

Слідом за зерном подорожчає і м’ясо: як свинина, так і курятина, вважає Верницький.

Вже сьогодні закупівельна ціна на свинину в живій вазі зросла з 15-16 гривень за кіло живої ваги до 19-20 гривень, що відразу позначилося на ринкових цінах.

Популярные статьи сейчас

Выплаты не придут: ПФУ ответил, что делать пенсионерам, которые не прошли идентификацию

В Украине снова начнут отключать свет в ближайшие месяцы, — глава "Укрэнерго"

Президент Литвы сделал тревожное заявление об Украине

Европейские лидеры призвали Совет ЕС срочно предоставить Украине средства ПВО

Показать еще

Так, кіло вирізки подорожчало з 40-42 до 45-50 гривень. Піднялися в ціні на 3-4 гривні за кіло та сирокопчені ковбаси вищого гатунку, де за ГОСТами має бути тільки м’ясо.

09-08-2010 14-12