Закон врегульовує питання щодо оздоровлення банківської системи в умовах кризи. Положення закону стосуються, зокрема, спрощеного порядку реорганізації банків, передачі їх активів та пасивів, зменшення статутного капіталу банку при виконанні плану фінансового оздоровлення в рамках процедури тимчасової адміністрації, особливостей дії мораторію на виконання зобов’язань перед кредиторами.

Передбачено, що у випадку, якщо розмір капіталу банку, визначений за результатами аудиту, є меншим, ніж розмір статутного капіталу, тимчасовий адміністратор зобов’язаний протягом трьох днів від дати погодження Національним банком України рішення тимчасового адміністратора про зменшення статутного капіталу такого банку внести відповідні зміни до статуту банку, участь у капіталізації якого бере держава.

Також встановлюється особливий порядок зменшення статутного капіталу банку, якщо розмір капіталу, визначений загальновизнаною аудиторською компанією менше статутного і у капітал банку планується входження держави.

Передбачається, що на відміну від загального порядку, таке зменшення капіталу не потребує згоди кредиторів і не тягне за собою виникнення у них право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов’язань товариства та відшкодування їм збитків.

Закон уточнює перелік інформації що має містити пропозиція Національного банку України щодо капіталізації банків та висновок загальновизнаної аудиторської компанії.

Закон встановлює, що обмін інформацією між Національним банком та Міністерством фінансів щодо банків, участь у капіталізації яких бере держава здійснюється без урахування порядку розкриття банківської таємниці, визначеного статтею 62 Закону «Про банки і банківську діяльність». Водночас врегульовується питання захисту працівників центрального апарату Міністерства фінансів, які безпосередньо приймають участь у вирішенні питання щодо участі держави у капіталізації банку.

Також продовжено до 1 січня 2013 року не оподаткування вкладів фізичних осіб до банківських та небанківських фінансових установ.

Відповідний законопроект було зареєстровано за № 4630.

 

Джерело: Верховна Рада України

24.07.2009