Як повідомив міський голова Черкас Сергій Одарич, у другій половині дня 16 липня було повністю заморожено платежі Черкаського міськвиконкому. Подібна ситуація, за його словами, склалася і в інших містах України, де ще 14-15 липня було припинено проплати.

Одарич заявив, що ситуація може обернутися масштабним колапсом.

«Це саме ті платежі, які спрямовуються на оплату пального для карет «швидкої допомоги», на ремонт доріг, прибирання вулиць», — пояснив він.

На думку Одарича, «це цілеспрямована політика уряду з втручання у місцеві бюджети для перекриття власних касових розривів, які виникли при виконанні державного бюджету».

«Забираючи кошти міста, уряд, напевно, направить їх на виплату пенсій. Але при цьому не замислюється над тим, як мають «викручуватися» міста», — підкреслив він.

За інформацією черкаського мера, у Харкові відмовили у перерахунку коштів навіть за захищеними статтями, як, наприклад, заробітна плата бюджетників.

Віце-президент Асоціації міст України Мирослав Пітцик збирається виступити на позачерговому засіданні Кабінету міністрів, де вимагатиме припинити цю «вакханалію», повідомив Одарич.

Черкаська міська рада направила звернення до президента Віктора Ющенка, голови парламенту Володимира Литвина, генерального прокурора Олександра Медведька, у якому висловила прохання негайно втрутитися в ситуацією, яка склалася навколо процедур проходження платежів коштів міського бюджету через органи Держказначейства, а також унеможливити у подальшому втручання цього відомства у процес виконання місцевих бюджетів.

В іншому випадку черкаські депутати обіцяють вийти до Верховної ради з ініціативою щодо відмови органів місцевого самоврядування від обслуговування місцевих бюджетів за доходами і видатками органами державного казначейства.

20.07.2009 Джерело: ТСН