До місцевих виборів залишається 9 місяців, але політична боротьба за місцеві ресурси вже почалася. Втрата Донбасу призвела до переорієнтації політичних груп на раніше «малопривабливі» активи. Полтавська область поступово перетворюється з географічно центральної на східну, що посилює увагу до її ресурсів. Відомими є два представники економічної еліти області – Костянтин Жеваго, бізнес якого розташований навколо Кременчука – промислового центру області та Андрій Веревський – агромагнат. В 2014-2015 роках у Полтаві розпочали діяльність одразу кілька сил: діючий мер О. Мамай, народний депутат С. Каплін (БПП) та громадські об’єднання «Нова Полтава», «Рідне місто – рідний край» (колишній губернатор Полтавщини О. Удовіченко), «Відродження Полтави». Кожен з них є представником капіталів, які вирішили поборотися за обласний центр одного з найбагатших регіонів України.

Економічні сфери інтересу у Полтавській області

На політичну боротьбу у Полтаві впливає економічне становище області. Сам обласний центр не має «своїх» олігархів, тому залишається розмінною монетою у політичній грі. Полтавська область представляє інтерес для великого капіталу одразу у кількох напрямках. Перш за все, це інтерес до аграрної галузі, адже 75,4% області становлять сільськогосподарські землі, більшість з яких чорноземи. На території області найбільшими агрохолдингами є UkrLandFarming, Кернел Групп, Астарта-Киев, IMC, Нібулон. В Кременчуцькому районі знаходяться родовища залізної руди. На території області є поклади вуглеводнів – нафти, газу та газового конденсату. На 2014 рік обліковано 71 родовище, з яких 57 у промисловій розробці. До нафтогазових відносяться 16 з 25 районів області.
Відповідно ми можемо розглядати три сфери конфлікту інтересів великого капіталу: аграрний, залізнорудний та вуглеводний. Особливо гострими є протиріччя між аграрними та видобувними інтересами, які знаходяться в прямому протистоянні.

Розклад політичних сил у Полтаві на початок 2015

На місцевих виборах 2010 року у Полтаві абсолютну перемогу здобула всеукраїнська політична партія «Совість України», підтримкою якої користувався і обраний міський голова Олександр Мамай. У 24 з 25 мажоритарних округів Полтави перемогли кандидати від «Совісті України». Перемогу партія отримала ще в одному обласному центрі України – Вінниці, де також отримала міську раду, а міським головою став В. Гройсман. Про те, що партія створювалася під виборчий процес та не представляє собою реальної політичної сили, свідчить хоча б аналіз сайтів партії http://www.sovistukr.org.ua/ та http://sovistukr.at.ua/, які містять останні новини за 2010 рік – рік виборів. «Совість України» на місцевих виборах, зокрема у Полтаві, була «буферною» партією, створеною для імітації вибору, а також відображала інтереси частини місцевих економічних еліт.
По мажоритарних округах Полтави останні дві виборчі гонки поспіль перемагають Сергій Каплін (УДАР – Блок Петра Порошенка) та Юрій Бублик (Свобода).

На 2015 рік на політичній арені Полтави існують кілька сил, які проявили інтерес до майбутніх виборів. Зараз можна говорити лише про замальовки попередніх протистоянь. Вплив громадянського суспільства змінює політичні технології. Основною стратегією входження у виборчий процес стає громадська діяльність, яка підтримується стабільними фінансовими вливаннями. Протягом 2014 –2015 у Полтаві було анонсовано ряд громадсько-політичних проектів, які можуть сформувати місцевий політикум на виборах 2015 року. Залишаються і «старі» гравці, що будуть брати участь у виборчих перегонах.

Олександр Мамай, діючий міський голова
Основним кандидатом стане діючий міський голова Олександр Мамай., хоча ситуація в місті складається не на його користь. Міського голову пов’язують з агрохолдингом «Kernel» Андрія Веревського, якому у 2012 році була продана компанія «Інтер-Агро» Мамая.
У 2010 році Олександр Мамай переміг на виборах міського голови Полтави з абсолютною більшістю голосів — 61,64%. Найближчим опонентом став Андрій Матковський, тогочасний мер Полтави, який отримав значно меншу кількість голосів – лише 14,29%. Під вибори було створено громадське об’єднання «Наш дім – Полтава», яке займалося благодійною діяльністю (роздачею продуктових наборів, екскурсіями, встановленням ігрових майданчиків). Діяльність об’єднання активізувалася вдруге у 2012 році під час виборів до Верховної Ради, коли Мамай підтримав О. Залужного та В. Макара як кандидатів у народні депутати від міста Полтава. Після їхнього програшу діяльність об’єднання зупинилася. У міській раді прослідковуються інтереси правлячої на той момент Партії регіонів. Незважаючи на більшість «Совісті України» секретарем міської ради обрано О. Деркач – представника Партії регіонів, а через два роки, в 2012, мер вступив у члени Партії регіонів.
Основною стратегією діючого мера стане використання міських коштів на підтримку соціальних груп виборців. Ближче до виборів активізується і громадська діяльність. Фактором проти Мамая є численні акції протесту та штурми міської ради, які відбувалися у 2013-2015 роках. Причиною останнього з них стало неприйняття міською радою рішення про визнання Росії країною – агресором, а ДНР та ЛНР терористичними організаціями. Активно виступає проти мера народний депутат С. Каплін (БПП), який часто очолює акції протесту. Спостерігається падіння рівня довіри виборців до О. Мамая протягом останніх років – кандидати, яких підтримував голова, програли, а позиції С. Капліна на останніх виборах посилилися (по округу №144, який охоплює виключно Полтаву).

Олександр Удовіченко , колишній голова ОДА, «Рідне місто, рідний край»

Наприкінці 2014 року у медійному просторі Полтавщини з’явилися відомості про створення громадської організації «Рідне місто, рідний край». Організацію очолив Олександр Удовіченко, колишній голова Полтавської обласної державної адміністрації. До 2003 року О. Удовіченко працював у КБ «Приватбанк», у 2003 – 2005, 2010 – 2014 був головою ОДА. Очолював полтавську обласну організацію Партії регіонів. Головними напрямами діяльності організації було проголошено соціальне забезпечення людей, розширення прав органів місцевого самоврядування, сприяння розвитку промисловості та сільського господарства та увага до потреб молоді. Підтримку організації виказали ряд місцевих діячів політики та бізнесу, серед яких секретар Полтавської міськради Оксана Деркач (Партія регіонів), президент всеукраїнського благодійного фонду “Джерело Дніпра” Володимир Матицин, директор ПАТ “Кременчуцьке кар’єроуправління “Кварц” Геннадій Федотов, і депутат Полтавської облради, підприємець із Гадяччини Володимир Попельнюх. Підтримка організації опирається на підприємців з обслуговуючої сфери нафтогазового комплексу. В. Матицин, обраний по партійним спискам Партії регіонів до обласної ради, є колишнім директором Кременчуцького НПЗ (Укртатнафта), а також має відношення до кількох підприємств в нафтопереробній промисловості. В. Попельнюх, який до обласної ради також потрапив від Партії регіонів, — директор ТОВ НВП «Нафтогазсервіс» у Гядачі Полтавської області, основною діяльністю якого є будівництво трубопроводів. Основу організації складають колишні місцеві регіонали, які зараз об’єднуються навколо нової центру.

Сергій Чередніченко «Відродження Полтави»
Залишається темною конячкою громадська організація «Відродження Полтави», яка з’явилася на слуху на початку 2014 року. Керівником та обличчям організації виступає Сергій Чередніченко. Чередніченко пов’язаний з керівниками Держлікслужби – у цій структурі він працював кілька років на керівних посадах: у 2008-2009 рр. заступником та першим заступником начальника Полтавської обласної інспекції з контролю якості лікарських засобів. У 2011 році призначений головним спеціалістом сектору Державної служби з лікарських засобів у місті Києві, а в 2012-2013 — начальник Державної служби з лікарських засобів у Львівській області. Вірогідно, він є представником частини попередньої еліти, яка мала інтереси у фармацевтичній галузі.
«Відродження Полтави» виступило проти міської влади, однак відчутних успіхів не досягло. На парламентських виборах до Верховної Ради 2014 року Чередніченко балотувався по округу №144, разом з С. Капліним, але отримав лише 3,68% голосів (6 місце). При цьому «Відродження Полтави» та Чередніченко активно працювали над власним іміджем з початку року через акції з облагородження території, агітаційних матеріалів та критики мера Полтави. Іншою характерною рисою «Відродження Полтави» є створення «картки полтавця», яка дозволяє купувати ліки зі знижкою у одній з аптек міста, що пов’язує її з фармбізнесом. Організація своєю цільовою аудиторією обрала людей старшого віку, про що свідчать акції протесту, направлені на допомогу власникам квартир у будинках та «картка полтавця».

Лев Жиденко, «Нова Полтава»
У січні 2015 року в м. Полтава була відкрита громадська платформа «Нова Полтава». Проект презентує себе як принципово новий для України, основною метою якого є створення відкритого офісу до якого може завітати кожен ініціативний мешканець міста та пошук експертів для реалізації запропонованих ініціатив. Засновником руху виступив Лев Жиденко, депутат Полтавської обласної ради, головним координатором – Олександр Кутас.
Як політичний діяч Лев Жиденко з’явився у 2010 році, коли був обраний по одномандатному мажоритарному виборчому округу до обласної ради від Фронту змін. Після злиття Фронту змін з Батьківщиною Жиденко переходить до обласної фракції УДАРу, а у вересні 2014 — до фракції Полтавської облради «Європейський вибір», яка позиціонує себе як пропрезидентська. У обласній раді займає посаду секретаря комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр. Лев Жиденко певний час був помічником депутата Верховної Ради Сергія Капліна, який з 2014 року підтримує О. Шамоту, депутата Полтавської міської ради, як кандидата у мери.
Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців Жиденко Лев Анатолійович та Жиденко Анатолій Андрійович є засновниками ТОВ «СтандартЕнерго», розташованого в с. Опішня Полтавської області. Основним видом діяльності підприємства є будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій, тобто обслуговування промислової енергетики. Серед клієнтів підприємства були УкрНафта, Приватбанк, а також Укртелеком, Нафтогазвидобування. Іншим підприємством Жиденка є УкрЕнергоІндустрія (Дніпропетровськ), де він також є співзасновником.
Л. Жиденко є представником місцевої підприємницької еліти, економічно пов’язаної, вірогідно, з Дніпропетровськом. Проект «Нова Полтава» сьогодні анонсує досить специфічну аудиторію, яку до цього мало виокремлювали – це лідери думок, місцеві експерти, а також підприємлива молодь. Разом з тим, проробляється і вплив на масову свідомість виборця через плакати та газети «Нової Полтави», які з’явилися у січні 2015 року.

Сергій Каплін, народний депутат, та Олександр Шамота, депутат міської ради
Претендентом на крісло міського голови є Олександр Шамота, депутат Полтавської міської ради обраний від Фронту змін у 2010 році, про що заявив народний депутат С. Каплін у ефірі кількох телеканалів. Шамота працює заступником директора ПП «Фітнес клуб Вітамін», власник — Андрій Мартенс, колишній депутат Полтавської міської ради від Фронту змін. О. Шамота активно виступав проти міської ради ще з початку своєї каденції, а з 2014 року він отримав підтримку народного депутата С. Капліна (БПП), обраного по мажоритарному округу від Полтави. Це серйозна підтримка, оскільки за останні два роки спостерігається зростання довіри виборців до Капліна (з 32.21% у 2012 до 46,46% у 2014). На масових акціях Шамота відходить на другий план і основним дійовим обличчям стає С.Каплін, який позиціонує Шамоту як свою людину. Гучною акцією Капліна проти мера Мамая став штурм кабінету останнього з сокирою. Така активність нардепа може негативно відобразиться у майбутньому, оскільки ставить під сумнів самостійну діяльність О. Шамоти.

Андрій Матковський, екс-мер
Може вступити у передвиборчу гонку і колишній мер Полтави (2006-2010) Андрій Матковський. До 2001 року Матковський працював у міській Державній податковій інспекції Полтави (в т.ч. з 1999 по 2001 – начальником), звідки переходить на посаду заступника КБ «Приватбанк». Керівником Полтавської філії Приватбанку в той час був О. Удовіченко, майбутній губернатор. Напередодні парламентських виборів 2012 ходили чутки про зв’язок А.Матковського з А.Веревським через володіння спільним міським каналом. Сьогодні Матковський очолює власний фонд «Полтавська родина».
Останні вибори Матковський має низький рівень підтримки. На міських виборах 2010 року він отримав 14,29% голосів, на парламентських виборах 2012 року по 144 округу (Полтава) — 16,07%, на парламентських виборах 2014 року по 145 округу (Полтава та райони) — 17,53%. Таким чином, шанси у екс-мера невисокі, хоча є можливість відібрати 10-15% голосів у інших кандидатів.

Популярные статьи сейчас

Поляки впервые с 9 февраля разблокировали самый большой пункт пропуска на границе с Украиной

ПриватБанк заблокировал счет за продажу на OLX: как вернуть доступ

Изменения в счетах за газ: Нафтогаз обратился к украинцам с важной информацией

Мобилизация транспортных средств: у кого и какие авто начнут изымать уже в мае

Показать еще

Костянтин Жеваго та Полтавський патріотичний блок (ППБ)
У жовтні 2014 року було анонсовано створення Полтавського патріотичного блоку, який об’єднав 8 кандидатів – мажоритарників Полтавщини. ППБ створив власний батальйон тероборони «Лтава», який повністю забезпечується за рахунок блоку. Незважаючи на заяву про підтримку БПП, не було знято кандидатур на користь пропрезидентської сили, що в деяких округах призвело до загального програшу кандидатів від ППБ і БПП. Єдиним представником сили, який виграв вибори став олігарх Костянтин Жеваго.
Вибори 2014 стали підготовкою для подальшої діяльності у Полтавській області. Рейтинги кількох представників ППБ є високими і створюють реальну можливість для перемоги у ряді районів області і входженні у обласну раду. ППБ планується як обласна політична сила, яка зможе поборотися за лідерство у облраду та створити там свою фракцію, яка представлятиме інтереси Жеваго.
ППБ у Полтаві досить слабке і навряд чи отримає велику кількість голосів на виборах мера. У Полтаві силу представляв Андрій Баранов, голова ГО «Полтавський Автомайдан», командир ДВГО «Батальйон тероборони «Лтава», який отримав 10.8% на виборах міського голови Полтави у 2006 році. Стратегією блоку на міських виборах стане домовленість з одним із кандидатів та підтримка промислового центру області Кременчука.

Політичне поле Полтави залишається остаточно не сформованим, але з наміченими тенденціями до боротьби кількох угрупувань. Більшість сил у виборчій стратегії робитиме ставку на найбільш постраждалі від кризи верстви населення: пенсіонерів, працівників бюджетної сфери тощо. Інша направленість спостерігається у «Нової Полтави», яка зараз підтримує молодь та громадських діячів. О. Шамота користується підтримкою відомого депутата Капліна, який двічі перемагав в Полтавському виборчому окрузі. Має потенціал організація колишнього голови ОДА О. Удовіченка, яка може розраховувати як на місця в міську раду, так і в обласну раду. ППБ Жеваго виступає більше як обласна сила ніж як полтавська міська.