Повідомлення британської нафтової компанії Desire Petroleum PLC про початок пробних бурових робіт поблизу Фолклендських (у Аргентині також відомих як Мальвінських) островів у понеділок, схоже, відновило давню суперечку між Аргентиною та Великобританією. На думку британських експертів, у регіоні Фолклендських островів розташоване одне з найбільших у світі родовищ нафти – до 400 мільйонів барелів «чорного золота». Тож, Лондон не збирається нехтувати таким природнім скарбом, попри ризики, пов’язані з бурінням, та попри масивні протести з боку Буенос-Айреса. Адже Аргентина вважає ці острови своєю територією, а пошуки нафти на них нелегальними.

Солідарні сусіди

Президент Аргентини Крістіна Фернандез де Кірхнер Президент Аргентини Крістіна Фернандез де Кірхнер гостро засудила дії британців на саміті глав латиноамериканських та карибських країн, що нині відбувається в Мексиці: «Фолклендські острови – яскравий приклад того, як порушують міжнародне право і як  ті, хто входить до Ради Безпеки ООН, систематично знову і знову порушують її резолюції», — заявила вона. 32 учасники саміту в спільній заяві підтримали Аргентину в конфлікті та мають намір підписати відпвідну резолюцію на захист її суверенітету. Крім того, обговорити конфлікт між Великобританією та Аргентиною в середу мають намір аргентинський міністр закордонних справ Хорхе Тайана та Генсекретар ООН Пан Гі Мун.

Аргентинці проти збройного вирішення

З часу Фолклендського конфлікту не минуло й 30 роківБільшість аргентинців ще не встигли забути біль поразки у боротьбі за Фолклендські острови 1982 року, тож, можливість вирішення конфлікту збройним шляхом вони відкидають: «Ще одна війна? Воно того не вартує. Це лише нагадало б 1982 рік, коли багато людей загинули дарма»,  — впевнені аргентинці. Тоді аргентинська правляча військова хунта здійснила спробу захопити контроль над островами, які належали Великобританії від початку XIX століття. У відповідь британці направили до Південної Атлантики свій військово-морський флот та авіацію, швидко примусивши противників капітулювати. Внаслідок бойових дій, що тривали близько двох з половиною місяців, загинули близько 750 аргентинців та 255 британців.

Тетяна Бондаренко/Володимир Медяний Німецька Хвиля