Топ-менеджери очікують «дна кризи» на початку 2010 року. При цьому керівники компаній у США та країнах Азії більш-менш оптимістичні – вони сподіваються на позитивні тенденції вже наприкінці 2009 року. Натомість найбільші песимісти – європейські менеджери. Вони очікують кінець рецесії не раніше другого півріччя 2010 року.

Більше 60 відсотків компаній у США та Європі вже скоротили витрати на персонал, щонайменше, на 10 відсотків. До того ж, від 30 до 50 відсотків компаній планують найближчим часом подальше скорочення витрат на персонал на десять відсотків і більше. Справжня хвиля звільнень очікує на європейські країни: частка вимушених скорочень персоналу сягне 52 відсотків, прогнозують експерти Roland Berger, посилаючись на результати опитування топ-менеджерів.

Страх серед співробітників

Компаніям доводиться заощаджувати на персоналі Економічна ситуація відбивається і на настроях співробітників. 32 відсотки європейців визнали, що бояться втратити своє робоче місце. Такі дані містяться в результатах опитування, проведеного на замовлення Єврокомісії. У ньому взяли участь майже 30 тисяч людей у 27 країнах-членах ЄС, а також Туреччині, Хорватії та Македонії.

Серед опитаних німців кожен п’ятий визнав, що боїться залишитися без роботи. Таким чином мешканці Німеччини висловилися ще відносно оптимістично в порівнянні з іншими європейськими націями. Крім того, 27 відсотків опитаних німців переймаються ймовірною втратою робочого місця своїми близькими (загалом у Європі цей показник становить 38%), а 36 відсотків бояться за працевлаштування своїх дітей (європейський показник – 47%).

Найпесимістичнішими виявилися іспанці – тут аж 65 відсотків працівників бояться втратити роботу. Річ у тім, що в Іспанії кількість безробітних сягнула 18 відсотків – це найвищий показник серед країн ЄС.

Готовність переїхати заради нової роботи

Заради нової роботи німці готові переїхати Крім того, криза суттєво підвищила фактор робочої мобільності серед європейців. Найбільш мобільними виявилися німці – 44 відсотки німецьких працівників готові у разі втрати робочого місця прийняти пропозицію працевлаштування в іншому місті.

Поряд із німцями відносно відкритими щодо зміни місця проживання є французи (43 відсотки), нідерландці (42 відсотки) та австрійці (39 відсотків). Найменше воліли б міняти місце проживання румуни (16%) та поляки (17%).

Редактор «Німецької хвилі» Євген Тейзе